Fyysinen kyky ja tekninen osaaminen eivät yksin riitä huippusuoritukseen. Mestarit erottaa muista henkinen huippukunto, joka ei synny sattumalta.
Urheilupsykologin on osa yhä useamman yksilöurheilijan valmennustiimiä. Paineet kilpailussa suoriutumisesta kasautuvat yksilöurheilijan harteille, eikä huipulla ole varaa jättää mitään sattuman varaan. Lahjakkuus, taito ja kova harjoittelu eivät takaa huippusuoritusta kilpailutilanteessa, tarvitaan myös henkistä huippukuntoa. innergame voi auttaa sinua saavuttamaan potentiaalisi kehittämällä henkisiä ominaisuuksiasi.
- Tavoitteiden asettaminen auttaa keskittymään suorituksen kannalta tärkeisiin asioihin.
- Mielikuvaharjoittelun avulla urheilija voi valmistautua kilpailutilanteisiin ja harjoitella kilpailusuorituksia, uusia tekniikoita ja strategioita.
- Vireystilan säätelyn avulla urheilija pääsee optimaalisen kilpailuvireen.
- Kilpailuun valmistautumisrutiinien selkeyttäminen auttaa urheilijaa olemaan valmiina suorituksen alusta alkaen.
- Itsepuhe auttaa keskittymään kilpailu- ja harjoitustilanteissa oikeisiin asioihin sekä lisää itseluottamusta.
- Keskittymiskyvyn kehittämisen kautta urheilijan ajatukset eivät harhaile, vaan pysyvät käsillä olevassa tehtävässä.
- Kilpailutilanteiden hallinnan auttaa valmistautumaan yllättäviin tilanteisiin ja pääsemään yli epäonnistumisesta kilpailutilanteen aikana.
Urheilupsykologi Matti Jaakkolalla on kattava kokemus eri yksilöurheilijoiden henkisestä valmennuksesta. Hän toimii mm. moottoriurheilijoiden, alppihiihtäjien, purjehtijoiden yleisurheilijoiden sekä golf- ja tennispelaajien henkisenä valmentajana.
Menestystarinoita: Yksilöurheilijan valmistautuminen olympialaisiin; puolentoista vuoden valmistautuminen huipentui olympialaisiin.
Puolitoista vuotta ennen Olympialaisia urheilijan henkilökohtainen valmentaja otti yhteyttä henkisen valmennuksen tiimoilta. Urheilija oli menestynyt kilpailuissa melko hyvin, joskin loukkaantumisista toipuminen oli vienyt aikaa. Henkisen valmennuksen tavoitteena oli parantaa suoritusta henkisten taitojen kautta ja ottaa henkinen valmentautuminen otetaan osaksi harjoittelua. Tulostavoitteena oli sijoittua 10 parhaan joukkoon Olympialaisissa.
Tapaamiskertoja oli noin 1-2 kuukaudessa aina Olympialaisiin asti. Tapaamisten välillä urheilija harjoitteli psyykkisiä, seurasi suoriutumistaan ja tunnetilojaan kilpailuraporttien avulla ja sai tarvittaessa ohjausta sähköpostin ja puhelimen välityksellä. Tapaamisissa käsiteltyjä asioita olivat mm. tavoitteenasettelu, mielikuvien käyttämiseen, rentoutumisen ja keskittymiseen liittyviä harjoitteita sekä kilpailuun valmistautumisen läpikäymistä.