by Matti Jaakkola
Share
Urheilussa ja yhteiskunnassa käydään kiihkeää keskustelua siitä, mikä on oikein ja mikä väärin. Yhteiskunnassa kiihkoillaan tulonjaosta, veronkierrosta ja muuten vaan yleisestä rappiosta. Urheilussa jalkapallo kärvistelee Fifan lahjusskandaaleiden ja Qatarin 2022 MM-kisojen orjatyövoiman kanssa. Venäläiset käryävät urakalla meldoniumista, huipputenniksessä manipuloidaan otteluita ja jopa leppoisiksi mielletyt bridgepelaajat jäävät kiinni huijaamisesta.
Oikein toimiminen ei aina ole mutkatonta
Psykologiassa puhutaan integriteetistä, jolla tarkoitetaan kestävää, eettistä ja moraalisesti vakaata toimintaa. Korkealla integriteetillä varustettu urheilija kunnioittaa sääntöjä ja toimii rehellisesti. Oikein toimiminen ei kuitenkaan aina ole mutkatonta. Potkaiseeko jalkapalloilija fair play-hengessä pallon ulos, jos vastustajan pelaaja makaa maassa? Seuraako formulakuski tallimääräyksiä tai totteleeko jääkiekkoilija valmentajaa, joka komentaa pelaajaa vahingoittamaan vastustajaa? Kaikissa tapauksissa tilanne vaikuttaa päätökseen.
Tilanne vaikuttaa urheilijan alttiuteen toimia epärehellisesti
Rehellisyys ja integriteetti eivät ole ainoastaan yksilön ominaisuuksia, vaan myös tilanne vaikuttaa toimintaan. Urheilijan alttiuteen toimia epärehellisesti vaikuttavat urheilijan henkilökohtaiset ominaisuudet, mutta myös tilanne. Joku ei huijaa juuri milloinkaan, joku lähes aina, suurin osa on siinä välissä. Tutkimus ja historia kuitenkin osoittavat, että lähes kuka tahansa on valmis tekemään lähes mitä tahansa kunhan tilanne on oikea (tai väärä). Stanfordin yliopistossa on tehty kaksi klassikoiksi noussutta tutkimusta aiheesta, Stanfordin vankilakoe (https://fi.wikipedia.org/wiki/Stanfordin_vankilakoe) ja Miligramin tottelevaisuuskoe (https://fi.wikipedia.org/wiki/Milgramin_tottelevaisuuskoe). Molemmissa kokeissa lopputulema on, että kuka tahansa kykenee vilppiin ja pahuuteen.
Mieti missä omat rajasi menevät
Urheilussa kiusaus toimia väärin on aina läsnä. Mitä vakavammin ja korkeammalla tasolla kilpaillaan, sitä suurempi on vilpin hyöty. Miten tämä sitten liittyy sinuun urheilijan tai valmentajana? Ainakin muutamalla tavalla:
- Mieti missä omat rajasi menevät, ja mitä itse olet valmis tekemään menestyksen eteen.
- Mikäli toimit väärin, pyydä anteeksi, ole itsellesi armollinen ja jatka kohti seuraavaa tavoitetta. Kaikki mokaavat joskus.
Käyttäisitkö kiellettyjä aineita, mikäli kuolisit sivuvaikutuksiin?
Vielä siitä dopingista; Amerikkalainen Robert Goldman kysyi 1995 tutkimuksessaan 198 olympiaurheilijalta kaksi kysymystä.
”Käyttäisitkö kiellettyjä aineita, jos tietäisit, ettet jäisi kiinni ja voittaisit varmasti?”
195 vastasi kyllä, siis kaikki paitsi 3.
”Käyttäisitkö kiellettyjä aineita, mikäli voittaisit viiden vuoden aikana varmasti kaikki kisat, mutta kuolisit tämän jälkeen sivuvaikutuksiin?”
Yli puolet vastasi edelleen kyllä.