Categories: Ajankohtaista, Blogi

by Matti Jaakkola

Share

Vancouverin olympialaiset lähestyvät vauhdilla, kisoihin on aikaa enää alle kuukausi. Olympiakomitea on asettanut arviolta noin sadan hengen olympiajoukkueen viralliseksi tavoitteeksi 12 mitalia. Vertailun vuoksi Torinossa mitaleita saavutettiin 9, 6 hopeista ja 3 pronssista. Vancouverin tavoite vaikuttaa vähintäänkin haastavalta, onnistumisia on syytä tulla tiukoissa paikoissa. Itse jaksan uskoa 7-9 mitaliin.

Suomen joukkueen mukaan lähtee terveydenhuollon ryhmä, johon on tavallisesti kuulunut lääkäreitä, fysioterapeutteja, hierojia ja mahdollisesti kiropraktikko. Urheilupsykologia ei olympiajoukkueessa Suomella ole koskaan ollut. Isäntämaa Kanadan joukkuetta kisoissa avustaa arviolta vähintään 15 urheilupsykologia tai psyykkisen valmennuksen konsulttia, joista useat ovat accreditoituja (http://www.athleticinsight.com/Vol10Iss4/Canadian.htm). Tietojeni mukaan Norjan joukkueella on kuusi urheilupsykologia avustamassa urheilijoita. Edellisissä kaksissa talviolympialaisissa (2002 ja 2006) Kanada on voittanut 41 mitalia, Norja 44 ja Suomi 16.

Auto ja asunto suuruisella panoksella voisi lyödä vetoa, että tälläkin kertaa molemmat Norja ja Kanada tulevat voittamaan enemmän olympiamitaleja kuin Suomi. Seuraavissa olympialaisissa voisi olla mukana jo suomalainenkin urheilupsykologi, panoksena tähän tosin uskaltaisi käyttää vain mummonmarkkaa.