by Matti Jaakkola
Share
Muutaman päivän päästä alkavat Oslossa hiihdon MM-kisat, ohjelmassa on siis reipasta ulkoilmaliikuntaa lumisissa maisemissa. Isäntämaa Norja on kautta vuosien ollut talviurheilun mahtimaa, pienestä väkimäärästä huolimatta. Menestykseen voi etsiä useita syitä, alla muutama valittavaksi:
1. Norjalla on keskitetty, toimiva ja tehokas huippu-urheilujärjestelmä. Huippu-urheilua (ja rahaa) koordinoi Olympiatoppen (http://www.olympiatoppen.no), jonka budjetti oli vuonna 2009 noin 110 miljoonaa Norjan kruunua, eli noin 14 miljoonaa euroa, Suomen olympiakomitean talousarvio oli 7,8 miljoonaa. Kautta historian Norjalla on talviolympialaisista 303 mitalia, Suomella 156, joten historian valossa mitalli/eurosuhde vaikuttaa olympiakomiteoiden budjettien näkökulmasta ihan reilulta. Tosin Vancouverissa 2010 mitalit menivät Norjalle 23 – Suomelle 5. Norjan on pystynyt voittamaan pienimmällä satsauksella eniten olympiamitaleja (Norjalaiset siis saavat mitalinsa halvimmalla), ollen samalla väkilukuunsa nähden selvästi menestynein maa maailmassa. Hieno suoritus.
2. Psyykkisen valmennuksen näkövinkkelistä maat ovat kovin erilaisia. Olympiatoppenin sivuilta löytää kuusi urheilupsykologia tai alaan keskittynyttä henkilöä, jotka ovat joko kokonaan tai osittain Olympiatoppenin palkkalistoilla. Linkki urheilupsykologian alasivuille löytyy heti etusivulta. Suomen olympiakomitean sivuilla ei urheilupsykologeja näy ja ”urheilupsykologi”-hakusanalla löytyy kaksi dokumenttia, molemmat vuodelta 2006.
3. Norjalaiset ovat kansakuntana energisiä ja aktiivisia. Persoonallisuustesteissä Norjalaisten keskiarvopistemäärä energisyys-skaalalla on selvästi muita maita korkeammalla; aktiivisuus ja tekeminen ovat norjalaisille tärkeitä arvoja. Oslon ratikassa ja metrossa suksen kärjestä silmään saaminen on todellinen riski, varsinkin viikonloppuisin kaikki tuntuvat olevan jossain hiihtämässä tai menossa hiihtämään.
4. Menestyneitä urheilijoita pidetään arvossa. Televisiosta tulee suosittu sarja; Hvem kan slå Aamodt og Kjus (kuka voittaa Aamodtin ja Kjusin). Lauantai-iltaisin lähetettävässä, kaksi tuntia (tässä on mielestäni puolitoistatuntia liikaa) kestävässä kisailussa Kjettil Andre Aamodt ja Lasse Kjus kisailevat tavis-Norjalaisia vastaan eri lajeissa. Mittelöiden kirjo venyy auton pakkaamisesta, mopolla ajamisen kautta play-stationilla pelaamiseen ja kaikkeen siltä väliltä. Ja tätä Norjassa siis katsotaan. Suomessa vastaavassa kisassa Matti Nykänen ja Juha Mieto voisivat otella suomalaisia vastaan, viihdearvo olisi taattu.